Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΕΜΕΙΣ (ΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ) ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ( ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ BAND PLAN )

Παραμύθι-μύθι-μύθι,το κουκί και το ρεβίθι!!! ¨Ας ξεκινήσει λοιπόν έτσι αυτό το σημείωμα για το ταλαίπωρο το Band plan!! Η παρακάτω περιγραφή είναι πέρα για πέρα αληθινή αλλά δεν αναφέρω τα ονόματα και τα διακριτικά για ευνόητους λόγους!!! Πριν λίγο καιρό είχα μια συνομιλία με έναν φίλο ραδιοερασιτέχνη και είχε την εξής απορία. «Ρε Γιάννη , μου λέει ,πήγα με τον –τάδε- simplex στο 144500 και βγήκε ο –δείνα- και μας τα έσυρε γιατί «πατούσαμε» τα «ψηφιακά» κάτι για TV και κάτι τέτοια έλεγε και «τσατίστηκα» και τα παρατήσαμε και φύγαμε !!.Εσύ που ακούς και ασχολείσαι με τα ψηφιακά ξέρεις τι γίνεται;» (Γνώριζε ο συνάδελφος ότι όντως ασχολούμαι με το APRS και τις ψηφιακές διαμορφώσεις ιδιαίτερα).Φυσικά του απάντησα ότι το 144500 είναι συχνότητα κλήσης SSTV και εν πάσει περιπτώσει δεν πρέπει να μιλάμε εκεί «simplex» και μάλιστα με διαμόρφωση FM .Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνετε και μόνοι σας. Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγοι συνάδελφοι γνωρίζουν και λειτουργούν όπως ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ από το Band plan .Τι να φταίει ; Ας πιθανολογήσω ότι είμαστε λίγο ατίθασοι ,σαν Λαός , εμείς οι ¨Έλληνες και δεν παίρνουμε και πολλά από διάβασμα!! Επιπρόσθετα ΔΕΝ το βρίσκεις και εύκολα στα Ελληνικά…παρ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών συλλόγων στα site τους. Ακόμα και στο site της ΕΕΡ ( www.raag.org ) υπάρχει μέν, αλλά, στα ΑΓΓΛΙΚΆ . Για πολύ καιρό , ασχολήθηκα , με την μελέτη των διαφόρων πληροφοριών για να κάνω τους πίνακες με τις νέες ονομασίες των συχνοτήτων (και άρα) των επαναληπτών . Συμβουλευόμουν συνεχώς το VHF-UHF Band plan μη και κάνω κανένα λάθος και τα κάνω χειρότερα αντί να δώσω κάτι πιο χρήσιμο στην Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα .Το αποτέλεσμα ήταν να το μάθω σχεδόν «από έξω κι ανακατωτά!!!» Η απόφαση της μετάφρασης ήρθε σαν φυσικό επόμενο.. Τα μεταφρασμένα κείμενα θα είναι στη διάθεση του ΚΑΘΈΝΑ ραδιοερασιτέχνη μετά από τον σχετικό επανέλεγχο μετά από λίγο καιρό. Πιθανά από τα site της ΕΕΡ και του ΣΕΡ και οπωσδήποτε από αυτό το blog. Σαν αρχή θα ασχοληθούμε με το IARU Region 1 VHF UHF Band plan Λόγω του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για αυτές τις μπάντες .Σε άλλη ευκαιρία θα δούμε και τα βραχέα. Προς το παρόν μελετήστε τους Πίνακες για τις συχνότητες (και την ονοματοδοσία) των επαναληπτών για τα 2m και τα 70 cm .Λίγο πρόχειρη δουλειά σαν παρουσίαση,αλλά ουσιαστική. Δείτε επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με τα ακρονύμια.Θα σας φανή χρησιμότατη όταν θα διαβάζετε τους πίνακες και τα band plans. Για τις όποιες παρατηρήσεις ,συμπληρώματα, άγνωστα ακρονύμια και σχόλιά σας, στείλτε μου e-mail στο sv2llj@yahoo.gr ή σχολιάστε (ευπρεπώς) στο blog !!! Θα ακολουθήση «εν ευθέτω χρόνω» η μετάφραση ΟΛΟΥ του VHF MANAGER’S HANDBOOK της IARU.
Πατώντας εδώ κατεβάζετε το αρχείο ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΕΣ (Aνοίγει με word)
Πατώντας εδώ κατεβάζετε το αρχείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ VHF με την νέα και την παλιά ονοματοδοσία (Επίσης ανοίγει με word)
Πατώντας εδώ κατεβάζετε το αρχείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ UHF(-1600) με την νέα και την παλιά ονοματοδοσία (Επίσης ανοίγει με word)
Πατώντας εδώ κατεβάζετε το αρχείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ UHF(-7600) με την νέα και την παλιά ονοματοδοσία (και αυτό επίσης ανοίγει με word)

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Γιάννη!
    Καλά κάνεις και ασχολείσαι με την μετάφραση αλλά, θα μου επιτρέψεις να θεωρώ ότι άδικα κουράζεσαι!
    Πρώτα απ' όλα το χόμπυ μας προϋποθέτει την κάποια γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
    Πιό επίπεδο Αγγλικών θα πρέπει να έχει κάποιος για να καταλάβει το: ""14.285MHz QRP SSB Calling Frequency"""".
    Επί του προκειμένου, μόνο οι εκτροφείς αιγοπροβάτων του souvlaki net και οι "αδειούχοι πειρατές" δεν το καταλαβαίνουν!
    Εκεί εστιάζετε το πρόβλημα της καταπάτησης του Band Plan κατά την γνώμη μου.
    Στους ηλίθιους συναδέλφους και στους πειρατές οι οποίοι ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ μια άδεια για να καλύψουν τις πομπές των!
    Θεωρείς ότι αν μεταφράσεις το Band Plan θα σταματήσουν να εκπέμπουν "εκτός"?
    Σε τελική ανάλυση, ποιος θα τους ελέγξει?
    Κρίμα τον κόπο σου φίλε!
    Να είσαι καλά και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάκη καλησπέρα!!
    Μόλις επέστρεψα στήν Ελλάδα από ταξίδι και απολαμβάνω την εδώ παραμονή μου!!(Αυτή τη στιγμή στη Λάρισσα έχει +12C και προχθές κοιμήθηκα στά Ιταλοαυστριακά σύνορα με -18 !! )
    Φίλε μου είναι "Ηλίου φαεινότερον" οτι πρέπει στο χόμπυ μας να γνωρίζει κανείς καλά Αγγλικά για να "κάνει κάτι τελοσπάντων!!".Αν Θυμάσαι παλαιότερα ήταν και απαίτηση της τότε νομοθεσίας η κατοχή πτυχίου Αγγλικής γιά να μπορείς να πάρεις μέρος στις εξετάσεις για το πτυχίο ραδιοερασιτέχνη!!
    Παρ'όλα αυτά Τάκη μου οι καιροί αλλάζουν (Δυστυχώς!!κατά μία έννοια!!)Να μου το θυμηθείς..Σε λίγο καιρό θα ζήσουμε και την κατάργηση των morse για όλες αυτούς τους "συναδέλφους" που ανέφερες!!!! ΧΩΡΙΣ HI-HI!!!!
    Τέλος (αν και είμαι σίγουρος ότι και εσύ έχεις το ίδιο σκεπτικό) να σου πώ ότι θα χαρώ ιδιαίτερα άν καταλάβω ότι ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ από αυτήν την εργασία!!! Οπως αντίστοιχα θα χαρώ αν μάθω ότι κάποιος ασχολήθηκε με κάποια από τις κατασκευές που προτείνεις.¨Ασχετα αν τα κατάφερε ή όχι. Νομίζω λοιπόν ότι ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ και όσον αφορά το σημείο που εύλογα ρωτάς "ποιός θα τούς ελέγξη" η απάντηση νομίζω είναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ !! PRESERVE AND PROMOTE THE RIGHT USE OF BAND PLANS!!Και για όποιον δέν το κατάλαβε ,ειναι μιά από τις προτροπές της IARU.ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ BAND PLANS.Και σίγουρα ΔΕΝ εννοούν ΜΟΝΟ εσένα και εμένα!!!Αφορά ακόμα και τους συναδέλφους του Souvlaki Net!!!έστω και με το ΗΙ-ΗΙ!!
    Καλές Γιορτές Τάκη μου.Ηρεμες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδερφέ SV2LLJ έχεις Δίκιο.Αλλά για εμένα αρκεί η προσπάθεια που κάνεις για το BAND PLANS επίσης Δίκιο έχει και ο Τάκης ο SV3AUW. Εγώ πιστέυω στην προσπάθεια που κάνεις και μπορείς να τα καταφέρεις. Από SW1EJJ θέλω να πιστέυω οτι θα μίνει στην ιστορία και θα το λέω σε όλους μέχρι να ακούγετε η φωνή μου. Γι'αυτό που κανένας ώς τώρα δεν ενδιαφέρθηκε. ΕΥΧΟΜΑΙ ολόπσυχα ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε Ολους τους Συναδέλφους και για εσένα προσωπικά ΑΔΕΡΦΕ SV2LLJ και την οικογένειά σου. Από SW1EJJ ΣΥΝΕΧΙΣΕ την προσπάθεια και μην τα παρατάς σε όποιους δίποτε σχολιασμούς και αν υπάρχουν.Πολλά !!73!!κ!!88!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλές γιορτές Γιάννη!
    Καλή "κούραση"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αδελφέ μου Χρήστο ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!Πάντως σέυχαριστώ για την στήριξη!!Πιστεύω να τα καταφέρω μέσα στις Γιορτές (ΑΝ με αφήση το QRL !!)
    Tάκη νάσαι καλά!!Ελπίζω να περνάς καλά ΟΠΟΥ ΚΑΙ Ν¨ΑΣΑΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά, υγεία σε σας και την οικογένεια σας.
    Καλή η προσπάθεια σου Γιάννη και εφόσον υπάρχουν παρόμοιες προσπάθειες υπερ του χόμπι μας, πάντα θα υπάρχει ελπίδα. Ελπίζω τα σωματεία για πρώτο βήμα να αναρτήσουν το bandplan στις σελίδες τους. Σαν δεύτερο και ουσιαστικότερο βήμα, θα είναι να προσπαθήσουν να το διδάξουν στα μέλη τους. Μέχρι σήμερα πλην λίγων εξαιρέσεων, όσοι δεν το τηρούν είναι από άγνοια και όχι επίτηδες. Ποιός συνάδελφος άλλωστε θα ήθελε να είναι παράνομος τη στιγμή που μπορεί να είναι νόμιμος 100%;
    Όποιο σωματείο θέλει λοιπόν, ας δώσει πρωτεραιότητα στην διδασκαλία του bandplan και της χρησιμότητας του καθώς ΄και να τονίσει πόσο απαραίτητη είναι η απόλυτη τήρηση του για τη λειτουργία του χόμπι μας.
    Το καλύτερο σωματείο του 2010 ας είναι αυτό που θα διδάξει άρτια τους περισσότερους.
    6146

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ
    ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΚΑΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΤΕΝΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ. ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ 73!!ΤΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννη γεια. Διάβασα μόλις τώρα το blog σου και επειδή το βρήκα πολύ ενδιαφέρον σκέφτηκα να σου αφήσω το σχόλιο μου που ίσως σε παραξενέψει! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έπεσα στο blog σου ψάχνοντας κάποια βιντεάκια του Ηλία (SV1AFW). Τη συνέχεια λίγο - πολύ τη φαντάζεσαι. Εκείνο που έκανε περισσότερο εντύπωση στο blog σου είναι η αναφορά στο ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ θέμα της τήρησης του BAND PLAN. Εγώ όμως θα πάω πιο πέρα! Πόσοι από τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γνωρίζουν ότι υπάρχει BAND PLAN και σε τι χρησιμεύει; Θες να διαβάσεις και το επόμενο; Λοιπόν, τις προάλλες με ρώτησε ένας συνάδελφος γιατί απαγορεύεται να βγαίνουμε και να μιλάμε εκτός μπάντας;;;; και συνέχισε … - εμένα δε μου αρέσει να αισθάνομαι σα φυλακισμένος και διαφωνώ με αυτή την … άποψη !!! λες και είναι η άποψή μου!
    Αλλά εμένα Γιάννη δε με φοβίζει και τόσο αυτό! Αλήθεια στο λέω! Ξέρεις τι είναι αυτό που με φοβίζει περισσότερο; Τι άλλο θα ακούσουμε στο … μέλλον; Προετοιμάζομαι ήδη ψυχολογικά για τα χειρότερα και δεν υπερβάλλω αυτή τη στιγμή που είναι και κάπως περασμένη η ώρα!
    Για την ώρα, θα σου ευχηθώ καλά χιλιόμετρα και πολλά 73.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. νομιζω εχεις κανει λαθος στα uhf -1600, μετα το ru382 πας στο ru390, αλλου το εχω δει διαφορετικα. δες εδω http://www.raai.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=119&Itemid=92

    ΑπάντησηΔιαγραφή