Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΥΗ OUTBACK 1899

Ή αλλιώς ,"Πώς να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα!!!"....
Παλιότερα είχα αναφερθεί σ'αυτήν την 7μπαντη  mobile  βραχέων που είχα αγοράσει....
Η κεραία είναι αυτή εδώ...


Καλά λένε οι παλιότεροι..."ότι πληρώσεις,αυτό θα πάρεις"...Οκ..Η κεραία, σε κάποιες στιγμές και μετά από πολύ κόπο, κατάφερα να αποδώσει πέρα από τα αναμενόμενα..Τουλάχιστον σε δύο από τις 7 μπάντες που υπόσχεται....Στα 40 μέτρα, έφερα την καμπύλη της από 7,000 έως 7,200 στα 1,1 swr !!!! Επίσης και στα 20 μέτρα...Δείτε στο βιντεάκι του Σωκράτη ΠΩΣ το 7000 μετράει στάσιμα.. https://www.facebook.com/video/video.php?v=448335625199225 .
Υπ' όψιν οτι εγώ ΔΕΝ θέλω να χρησιμοποιώ Antenna tuner  για να μπορώ να "βγάζω" όση παραπάνω ισχύ γίνεται...Απλά συντονίζω την κεραία εκεί που θέλω να εκπέμψω....
 Όταν είχε διάδοση έκανα mobile,πολλές συνομιλίες με Ελληνικούς σταθμούς από το εξωτερικό όπου βρισκόμουνα,όπως επίσης με ξένους σταθμούς από τη Ελλάδα..Δεν θα ξεχάσω την αντίδραση ενός Σκωτσέζου συναδέλφου που συνομιλούσαμε ενώ ήμουνα mobile στην Εγνατία οδό κάπου στην περιοχή του Ορφανίου κοντά στην Ασπροβάλτα..Δεν το πίστευε ότι ήμουνα κινητός!!!!Του λέω.. Έχεις κάποιο κομπιούτερ εκεί ε;...Οκ !!! Άνοιξε στο http://www.truckcam.tv/truckcgreece.html και θα με δείς  ζωντανά!!!! Γύρισα και την κάμερα κατά πάνω μου και ΕΠΑΘΕ ΠΛΑΚΑ ο συνάδελφος!!! Έβλεπε και άκουγε το QSO  μαζί του, ΖΩΝΤΑΝΑ !!!!Έβλεπε και το στίγμα μου στο APRS....Άμα θέλεις μην πιστεύεις !!!!Είχα ανεβάσει και κάποια βιντεάκια στο Utube  μ'αυτές τις συνομιλίες..Δείτε ένα εδώ..http://www.youtube.com/watch?v=eYqFzgCIeuM....Ημουνα στην Αυστρία και έριχνε...καρεκλοπόδαρα !!!!!
Στα ξαφνικά,εδώ και καιρό η κεραία "μουλάρωσε"...Δέν κατέβαιναν τα στάσιμά της με τίποτα...
Έχω εκφραστεί,κατά καιρούς, για τα βραχέα σε σταθμούς mobile και ΕΙΔΙΚΑ σε φορτηγό...Η πείρα μου,σ'αυτά τα χρόνια με δίδαξε πολλά...
Βλέπω και ακούω κάποιους συναδέλφους να παλεύουν με τέρατα και σημεία για να εκπέμψουν....ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ...
Τουλάχιστον στον βαθμό που πρέπει....Είναι πολλά τα εμπόδια...ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΝΕ..Βάλε antenna tuner ,βάλε κάπλερ...ΔΕΝ εκπέμπεις ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ...Η ισχύς ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ  στους πυκνωτές και τα πηνία προσαρμογής και στον αέρα εκπέμπονται...Τα υπόλοιπα !!!!!
Ελάχιστα από τα 100 βαττ (ΑΝ εχει 100 βάττ) του μηχανήματος  τελικά,βλέπουν την ...ατμόσφαιρα !!!! Τέλος πάντων ,επειδή σηκώνει πολλή συζήτηση το θέμα ας επικεντρωθούμε στην επισκευή της Outback !!!!
Βρήκα λοιπόν ξεκολημμένο ποδαράκι της λήψης για τα 40 μέτρα!!!! Πώς; Από κακή κόλληση φυσικά και το ίδιο βυσματάκι είχε λασκάρει από το καλάμι..Η λύση είναι μία...Ξεντύνουμε το καλάμι από το θερμοσυσταλτικό πλαστικό και..προβαίνουμε στην επισκευή...Κόλλημα με LOGO το βυσματάκι στο καλάμι και...μιάς και φτάσαμε ως εδώ ,δέν περνάμε ένα χέρι ΟΛΕΣ τις κολλήσεις με το κολλητήρι;Θα εκπλαγείτε από την ΚΑΚΗ ποιότητα των κολλήσεων!!!!Μετά αν έχουμε καινούργιο θερμοσυσταλτικό ,έχει καλώς...Το βάζουμε και ησυχάζουμε (για λίγο,τουλάχιστον!!)...
Είπαμε..Ότι πληρώσεις ,αυτό θα πάρεις !!!! Η κεραία επίσης υποφέρει από...άλατα !!!!ΠΑΝΤΟΥ !!!! Στις κολλήσεις και ιδιαίτερα στα σημεία που τελειώνει το καλάμι -πηνίο-λήψεις και αρχίζουν τα ...άλλα μέταλλα (συντονιστική βέργα ή από κάτω μεριά η βάση στήριξης και ο κοννέκτορας) ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΛΑΤΑ...ΑΡΑ...ΣΤΑΣΙΜΑ !!!!!
Αν έχετε τρόπο να κάνετε κόλληση αλουμίνιο με χαλκό (πχ ασημοκόλληση) εχει καλώς..ΠΡΟΣΟΧΗ ομως ΜΗΝ ΚΑΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΣΤΟ ΚΌΛΛΗΜΑ !!!!Επίσης και στην πάνω μεριά της..Εκεί ,πιά, ...Τριτώνει το κακό !!!! Έχουμε ΤΡΙΑ διαφορετικά μέταλλα !!! Χαλκό (το τέρμα του πηνίου) Αλουμίνιο ( ο πρεσσαριστός κώνος στην πάνω μεριά του πηνίου) και μετά Ανοξείδωτο σωληνάκι και βέργα, δύο διαφορετικών διατομών χοντρό και λεπτό που είναι και το συντονιστικό των στασίμων (μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο με αλενάκι-σφιγκτήρα) Αυτά τα τελευταία είναι εύκολα...Τα ξεμοντάρουμε και τα καθαρίζουμε με...σφουγγαράκι κουζίνας ή καλύτερα με ψιλό σύρμα και μετα τα ρίχνουμε και έναν ...ψεκασμό με contact spray !!!!!! Τα δύσκολα είναι τα σημεία που τελειώνει το καλάμι με το πηνίο...Εκεί στις άκρες του,έχει δυό  χάλκινα δαχτυλίδια (αρχή και τέλος πηνίου)..Αυτά ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΣΣΑΡΙΣΤΑ και ο μόνος τρόπος να τα καθαρίσετε είναι...το σφυρί !!!!Στην κάτω μεριά μην ξεχάσετε να ξεκολλήσετε τον κοννέκτορα για να βγεί το καλάμι....
Είπαμε...στον βωμό της φτήνειας και της βιομηχανοποίησης....
Τωρα,εγώ ΔΕΝ έκανα τίποτα απ'όλα αυτά....Απλά με ψιλή συρματόβουρτσα καθάρισα το κάτω μέρος του καλαμιού από τα άλατα και το...κόλλησα,επίσης και τον επάνω κώνο και ΤΕΛΟΣ !!! Γυάλισα και τις ανοξείδωτες βέργες και...μιά χαρά !!!!ΔΕΝ έβγαλα επίσης ΟΛΟ το θερμοσυσταλτικό παρά μόνο τοπικά σε κάθε επαφή ενίσχυση με LOGO  και καλή κόλληση και ξανα τύλιγμα με λαστιχοταινία της 3M καλά,για τον φόβο της ..υγρασίας....Ούτως ή άλλως μετά  απο λίγο καιρό θα μας την ...ξανακάνει !!!



Καθάρισμα και κόλλημα της βάσης



Τύλιγμα με λαστιχοταινία


Η χαλασμένη ...λήψη !!!!Πρίν....


Και ..μετά !!!!


Έτοιμη για νέες περιπέτειες !!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου