Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

…ΚΑΙ ..ΕΓΕΝΕΤΟ…DStar ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ !!!!!





Πάει πολύς καιρός , που έγιναν οι… ανακατατάξεις στο Ελληνικό Dstar …«στερέωμα», με τις..αποχωρήσεις εκ μέρους του Σ.Ε.Ρ και την.. «ανάκαμψη» της Ε.Ε.Ρ στις μεταξύ τους, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ στο θέμα του SV1Y της Αθήνας με τα… γνωστά, έως τώρα, αποτελέσματα… Δηλαδή η επαναλειτουργία του , μοναδικού πλέον, αναμεταδότη Dstar του ΣΕΡ, στη Αττική τον οποίο, όμως , σετάρισε ο Μανώλης ,ο SV1IW (ο Πρόεδρος της ΕΕΡ) και εν πάση περιπτώσει, δουλεύει, αλλά σε άλλη θέση, μάλλον στην Πάρνηθα, με ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ (μέχρι χθες που πέρασα από εκεί κοντά !!)…. Επίσης η θέση σε λειτουργία εκ μέρους της ΕΕΡ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ επαναληπτών , NON ICOM ,όπως του SV4M,του Πηλίου κ.α. …. Μάλιστα ο SV1IW χρησιμοποιεί ,πλέον, το πολύ καλό πρόγραμμα διαχείρισης FREE-STAR με πολύ καλά αποτελέσματα ως τώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα..Σ’αυτό θα αναφερθώ (όπως και σε παρεμφερή θέματα) σε κάποια άλλη ανάρτηση…
Αυτού γενομένου, δημιουργήθηκε η ανάγκη ΚΑΙ για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, επειδή ο ΣΕΡ σταμάτησε την λειτουργία ΚΑΙ του SV2O στον Χορτιάτη (και ΟΛΩΝ των άλλων δηλαδή… Καλαμάτας, Κεφαλονιάς κλπ..) κατόπιν ΕΝΤΟΛΗΣ της ΕΕΤΤ… Αυτήν την ιστορία ,όμως, ΔΕΝ θα την αναλύσω σ’ αυτή την ανάρτηση…
Το δίκτυο των υπολοίπων επαναληπτών έμεινε… ορφανό χωρίς τους δύο κεντρικούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης… Και ΔΕΝ είναι …λίγοι!!! Ας τους αναφέρω ,λοιπόν, για τους… καινούργιους στο …σπορ !!!!

SZ7SER του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών
SZ2RLF της ακριτικής μας Φλώρινας
SZ6IOA της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ιωαννίνων
SV4J του Πηλίου, όμως, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας
SZ9ERK ο… πρώην SV1U τον οποίο, σαν ιδιοκτησία του, ο SV1EDZ, τον δώρισε στην Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης στο Ηράκλειο
SV9CAG επίσης δωρεά των μηχανημάτων από τον SV1EDZ στην ΕΡ Κρήτης, Dstar Hotspot στην Ανατολική Κρήτη
5B4CY της ΚΥΠΡΟΥ μας !!!! στο Τρόοδος !!!!Με εμβέλεια σε ΟΛΗ την Ανατολική Μεσόγειο !!Μέχρι το… Ισραήλ!!
Δεν είναι και λίγοι ε; Και ΔΕΝ είναι και λίγος ο Ραδιοερασιτεχνικός πληθυσμός που ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ σ’αυτές τις περιοχές απ’ αυτούς !!!!
Αυτό είναι το Dstar standalone node του ON8JL

Εδώ διακρίνονται τα ...εσώψυχά του και τα βύσματα σύνδεσης !!! 


Είχα, λοιπόν ,αγοράσει πριν καιρό για λόγους… ραδιοερασιτεχνικής «περιέργειας», το Dstar Node του Βέλγου συνάδελφου ON8JL ,μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ κατασκευή NON-ICOM φυσικά, με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε ΠΟΛΛΑ !!!Γίνεται και Dstar Hotspot (Dstar link ας πούμε για τους …αμύητους) αλλά και αναμεταδότης και φυσικά με ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΕΣ FM τεχνολογίας…
Ας δούμε εν συντομία, την κατασκευή…
Είναι σε ΔΥΟ ,διακριτά επίπεδα πλακέτες..Στο πρώτο είναι εγκατεστημένος ένας, σχεδόν πλήρης ,υπολογιστής(σαν το ..Rasberry ας πούμε!!) ο οποίος βασίζεται στον επεξεργαστή ΑΜΙ και διαχειρίζεται ,με ένα ειδικό microchip , τον AMBE.Τον κωδικοποιητή (codec) της διαμόρφωσης Dstar ,δίπλα του και επίσης την διάταξη εισόδου-εξόδου των σημάτων ,μέσω των δύο εξάπινων MiniDin με controller.Παραδίπλα και παρακάτω απ’ αυτά,έχουμε την διάταξη διασύνδεσης του συστήματος με το διαδίκτυο (ή ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ  ΔΙΚΤΥΟ!!!) που καταλήγει σε βύσμα ETHERNET !!!! Κατ’ αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ και ΑΥΤΟ είναι το μεγάλο του ατού…..
Επίσης από την Ethernet γίνεται και η διαχείρησή του, μέσω υπολογιστή ( μέσω ΙΡ !!!) ακόμα και μέσω του διαδικτύου… Πχ με το Teamviewer !!!!Κατόπιν και πάνω από το προηγούμενο επίπεδο-πλακέτα, έχουμε το LCD Display τεσσάρων γραμμών στο οποίο απεικονίζονται ΟΛΕΣ οι βασικές πληροφορίες..Πχ,|Στην πρώτη γραμμή, σε τι κατάσταση βρίσκεται η σύνδεση του συστήματος μέσω ιντερνέτ ή όποιου άλλου δικτύου γενικότερα,εάν είναι διασυνδεδεμένο ή όχι. Στην δεύτερη γραμμή, ποιος σταθμός μπήκε τελευταίος μέσω του δικτύου όπου είναι συνδεδεμένο το σύστημα και στην τρίτη ποιος σταθμός μπήκε μέσω RF..Στην τέταρτη και τελευταία μας δείχνει την… ώρα και όταν λαμβάνεται σταθμός μέσω RF,τήν ΠΟΙΟΤΗΤΑ του λαμβανομένου σήματος!!!!
Τέλος , στο κάτω μέρος της κύριας πλακέτας έχει μια σειρά από led που μας πληροφορούν άμεσα για διάφορες καταστάσεις του συστήματος… Αυτά…. ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να σας το περιγράψω !!!!!Στις φωτό και τις επεξηγήσεις θα δείτε, ίσως, και άλλα….
ΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ !!!
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ……

Όταν ,λοιπόν, ήρθε στα χέρια μου «ο Βέλγος»(!!!) ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ !!!Συνδέθηκε σε διάφορα μηχανήματα κυρίως Kenwood και Yaesu και δούλεψε σε Hotspot διάταξη, δοκιμαστικά στα UHF, στους 438.600 για κάποιους μήνες… Στην διάρκεια αυτής της λειτουργίας, βρέθηκαν κάποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες που… τον οδήγησαν στον..δημιουργό του, στο Βέλγιο για τις επιβαλλόμενες επισκευές !!!! Επέστρεψε μετά λίγες μέρες… Τζιτζιλόνι !!!!Καινούργιος έγινε !!!! Και τον αναβάθμισε με το καινούργιο πρόγραμμα διαχείρισης ο ON8JL !!! ΖΑΧΑΡΗ ΨΙΛΗ !!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ.. ΦΡΑΓΚΟ ΤΣΑΚΙΣΤΟ !!! ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΓΚΑΣ Ο JEAN-LUC !!!
Και οι...δικοί μας ,όμως,φίλοι δεν πήγαν πίσω....Τις ..αρετές του τις "καλοκούρδισε" ο Δημήτρης ο SV1EDZ  στην Αθήνα όπως επίσης ρύθμισε και το shift του Duplexer στούς 7,600 Mhz...Για ακόμα μια φορά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΗΜΗΤΡΗ....
Εδώ, ο ..Βέλγος στον..πάγκο του Δημήτρη !!!!
Οι πρώτες εντυπώσεις αλλά και οι αναφορές λήψης-εκπομπής ήταν οι αναμενόμενες… Με ελάχιστες διαφορές οι οποίες είχαν να κάνουν περισσότερο με την ποιότητα της κωδικοποίησης-αποκωδικοποίησης του σήματος ,παρά με την ισχύ λήψης ή εκπομπής….
Εν τω μεταξύ, τα διαδραματιζόμενα τα συζητάγαμε και με τον SV1EDZ τον Δημήτρη και έτσι παρήγγειλε και αυτός ένα ίδιο..Κατασκεύασε και αυτός ένα ίδιο και η κατάληξη αυτού είναι στο σύστημα Dstar node της… Κρήτης… ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!!!! ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ !!!

Η δωρεά του SV1EDZ  στους συναδέλφους της Κρήτης
Επάνω το Dstar Hotspot και μέσα στο rack ο επαναλήπτης  με τον υπολογιστή του...

Ήταν και ο φίλος μου ο Τάσος ο SV7OPV The…Digital Bus !!! (μού ’κλεψε το…Nickname αλλά… Χαλάλι !!!)…Όταν βρισκότανε στην περιοχή της Αριδαίας από την Σκύδρα και πάνω, ΔΕΝ είχε πρόσβαση σε κανέναν Dstar επαναλήπτη της περιοχής…Ούτε στον SV2F , αλλά ούτε και στον SV2O όταν λειτουργούσε…. Ας όψονται τα...βουνά που «κόβουν» την οπτική επαφή από εκεί , προς την περιοχή Θεσσαλονίκης..Είπα… ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ DSTAR NODE ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΟΥ …ΒΟΔΙΟΥ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΕΣΑ !!!! Η εμβέλεια του σταθμού μου, από το σπίτι μου στην Νάουσα, στην Αριδαία, αλλά και σε όλη την περιοχή εκεί είναι…LOCAL !!! 9++!! .Άρα… θα έχουμε επιτυχία… ε; Έτσι λες εσύ ;Κάτσε να δεις πόσα απίδια χωράει ο σάκος !!!!!

ΑΡΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΥΛΙΑ… ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ‘ΧΕΙ Η ΑΓΑΠΗ !!!!!

Με τα πολλά, δικαιολογημένα νομίζω,πήρα απόφαση να το κάνω το σύστημα επαναλήπτη…. Γιατί; ΔΕΝ γίνεται, ειλικρινά , να λειτουργήσει σε τόσο μεγάλη έκταση σύστημα σε simplex… Δεν θα ακούγονται ,μεταξύ τους, πολλοί σταθμοί. Θα πατάνε ,ο ένας τον άλλο… Ήτανε και τα παράπονα του φίλου μου του Στέλιου απ’ τα Γιαννιτσά που ΔΕΝ «έμπαινε» στον Οσκαρ..Άρα… Duplex !!!! …Και αρχίζω…
Η πρόβλεψη ,σ’ όλες τις περιπτώσεις, είναι πολύ καλό πράμα… ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΔΗΛΑΔΗ… Και …βλέπουμε…
Κάπου εκεί, ήρθαν τα μαντάτα απ’ την Αθήνα ότι και αυτοί θέλανε να κάνουνε το ίδιο (Dstar node σε...έκδοση επαναλήπτη ) για εκεί !!! Μια χαρά μας βλέπω… Άρχισε να έχει ενδιαφέρον το πράμα!!!! Σε κάθε ευκαιρία που είχα ,ανάμεσα στην δουλειά μου, πεταγόμουνα στα καταστήματα ηλεκτρονικών και ψώνιζα σιγά-σιγά τα υλικά που έβλεπα ότι θα χρειαστούν… Κόλλησα στην τροφοδοσία αλλά εκεί ήρθε η βοήθεια από ..την Αθήνα !!! Ο Δημήτρης ανέλαβε να βρει αυτό που ήθελα και τον διπλέκτη, ( Duplexer) μιας και εκεί η αγορά είναι πιο… ενημερωμένη…
Duplexers' Unpacking !!!

Μάλιστα πιο… βελτιωμένη !!!! Μου πρότεινε το τροφοδοτικό που τελικά μπήκε (το οποίο τελικά χρησιμοποίησε ΚΑΙ αυτός..) για δύο λόγους… Έχει ΔΥΟ εξόδους τάσης. Μία για την κύρια τροφοδοσία και μία δεύτερη για τροφοδοσία της backup μπαταρίας και δεύτερον, ήταν σχετικά φθηνό!!! ΥΠΕΡΟΧΑ !!! Μας βρήκε και duplexer,καινούργια, μου το ρύθμισε κιόλας !!! Άλλο τι να θέλεις;..Να ’σαι καλά Δημήτρη…
Σε κάποια στιγμή πήρα και το …κουτί… Όλα καλά ,αλλά, ΔΕΝ ήταν αυτό που ήθελα ακριβώς..Ήταν λίγο …μικρότερο …. Άλλο μεγαλύτερο διαθέσιμο ΔΕΝ είχε το κατάστημα εκείνη την ώρα… Στο περίπου ήτανε… Δε βαριέσαι !!! Θα την βρούμε την άκρη !!! ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΜΙΑΝ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΪΑ Σαββάτου… Η αλήθεια..Με βοήθησαν πολύ ο Αδάμ και ο Δημήτρης ,οι δύο μου γιοί που «αυτοβούλως» την πληρώνουνε την νύφη κάθε που πιάνομαι ,να κάνω κάτι…. Τίποτε ..κεραίες να ανεβοκατεβάζουνε… Τίποτε… «πιάσε ανέβα εκεί, να σου πω τι να κάνεις ,να στρώσουμε τα στάσιμα» και άλλα τέτοια όμορφα!!!!! Καντήλια και άλλους Αγίους βέβαια, δεν το συζητώ… Αυτοβούλως και αυτά !!!Αντρικές δουλειές !!!! Α !!! Μη ξεχάσω να αναφέρω και το… έτερο… θύμα της υπόθεσης κατασκευή !!!! Τον κουμπάρο του Αδάμ ,τον Χρήστο στου οποίου το μηχανουργείο «αυτοβούλως» κι αυτός, ξετρύπησε τις θέσεις για τα μηχανήματα και ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες βάσεις και γενικότερα ,έφτιαχνε καφέδες ΟΛΟ το απόγευμα και με άκουγε «υπομονετικά» κάθε που έπιανα τον… εξάψαλμο σε πλάγιο δεύτερο !!! «ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ κυρ’ Γιάννη», μού’ λεγε και το τόνιζε…. Και είχε ,από μια μεριά, δίκιο εδώ που τα λέμε, γιατί το κουτί μας ,βγήκε …. Μπριλλάντι !!! Ούτε γρατζουνιά (μην το ματιάσω!!! Θα τον έσφαζα με το ..σβουράκι!!!) και οι τρύπες… Άντε …καλά… Στην θέση τους… περίπου !!!!

Και...Νάτο !!!!! Ετοιμο να δεχθή τα "σωθικά" του !!!
Αυτοί οι δυο, την κοπάνησαν «για κανα ποτάκι και θα ‘ρθούμε στο σπίτι να σε βοηθήσουμε»… Ποιος τους είδε; Εσείς μήπως; Ε;…. Όχι ε;… Ούτε και εγώ με τον Δημήτρη, τον άλλο μου γιό που… έπεσε πάνω στην …πίτα !!!!
-Καλησπέρα!!! Τι … έγινε;
-Καλά….
-Τι κάνετε με το κουτί μπαμπά;
-Το πάω βόλτες να πάρει αέρα..Γιατί;
-Α! Ναι; Και τι κάνεις; Δεν θα το τελειώσεις;
-Άμα κάτσεις να βοηθήσεις……
-ΡΕ ΜΠΑΜΠΑ !!! Τα παιδιά περιμένουνε να πάμε έξω και…@#$%&;&^%$#$...ΟΚ !!!ΚΑΛΑ !!!! ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ ΜΟΝΟ!!! ΜΕΤΑ….ΦΕΥΓΩ!!! (Το …. ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ που λέγαμε πριν…) Και τα υπόλοιπα θα τα δείτε σε …φωτογραφίες και σε βιντεο !!!! Ανάμεσα ,βέβαια , θα έχουμε και κανένα… σχόλιο… ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ !!!!

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ SHOW  ΛΟΙΠΟΝ...


 Ο Χρυσοχέρης ο Χρήστος μας επί το έργον!!!!
Και αφού ξετρυπήθηκαν..Άρχισε η προσθήκη των...απαιτούμενων.....





Μια έτσι ,μια αλλιώς.Πότε καθιστός,πότε όρθιος και αφού έγινε το σαλόνι...λαμαρινάδικο και το κάναμε....να μην πω τι,καταφέραμε να χωρέσουμε μέσα ,τους δύο πομποδέκτες ,δεξιά τους το Duplexer (κάπως...ασύμβατα,βέβαια..) και πίσω τους το τροφοδοτικό....
Μας έπιασε κατά τις 3 το πρωί όταν είπα να τα παρατήσω για να μην έχουμε τίποτε ιστορίες με τους συγκάτοικους..Τρυπάνια ,λίμες βιδολόγοι...ΤΕΛΟΣ...Εξ άλλου έπρεπε να φύγω το πρωί για δρομολόγιο....Από βδομάδα πάλι !!!
Την επόμενη εβδομάδα,ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑ !!!!Πήρα άδεια από την δουλειά (είχα και μια συναυλία με την Φιλαρμονική την Παρασκευή το βράδυ στην Νάουσα..) από την ΠΕΜΠΤΗ και...Έπιασα τα κατσαβίδια και τα κολλητήρια!!!!
ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ !!!!

Αριστερά οι πομποδέκτες κάτω το Kenwood TM-V71 για λήψη,επάνω το...Αθάνατο Yaesu FT-7800 για την εκπομπή.Ανάμεσα ο διακόπτης On-Off  και το ενδεικτικό λειτουργίας..Δεξιά ο..."Βέλγος".Το standalone Dstar node του ON8JL..Στην επάνω πλευρά του φαίνονται το βύσμα τροφοδοσίας και τα δύο  εξάπινα minidin data cables για λήψη και εκπομπή αντίστοιχα...

Απέναντι στο δεξί τοίχωμα διακρίνεται η στήριξη της mini προέκτασης του καλωδίου της Ethernet...

Πίσω αριστερά το κόκκινο μπουτόν είναι το reset  του τροφοδοτικού  στα 13,8 V απο κάτω ακριβώς οι μπόρμες τροφοδοσίας της  backup μπαταρίας και πιό κάτω το καλώδιο τροφοδοσίας 220V (με προστετευτικό διέλευσης).Δεξιά του (αλλά δέν διακρίνεται) το reset μπουτόν για τα 220V.Το άσπρο κουτάκι δεξιά του είναι το οκτάπινο βύσμα σύνδεσης του καλωδίου Ethernet..Χρειάστηκε reverse wiring για να μπορεί να συνδεθεί οποιδήποτε καλώδιο  Ethernet..Στο κέντρο (σχεδόν!!) το βεντιλατέρ δεξιότερα η Ntype  έξοδος για την κεραία και στην άκρη δεξιά οι δύο ασφάλειες των πομποδεκτών..Αφαιρέθηκαν οι εργοστασιακές τους και μπήκαν άλλες βάσεις για σασσί με γυάλινες αργής τήξης 15Α 

Εδώ φαίνεται (αλλά ...θολούτσικα) το reset  μπουτόν για τα 220 V

Οι ασφάλειες των πομποδεκτών (ΚΑΙ αυτές...θολούτσικα !!!) Το Ntype εξόδου,το βεντιλατέρ και η ethernet...

 Δεξιότερα από το τροφοδοτικό και ανάμεσα με το πίσω τοίχωμα...Ψιλοδιακρίνεται το ρελέ της τροφοδοσίας των 220 V (το άσπρο που φαίνεται)

Στο αριστερό τοίχωμα φαίνονται οι βάσεις στήριξης των καλωδίων data κατάλληλα "κουλουριασμένα " για τον..φόβο της RF  

Ο διπλέκτης...

Λεπτομέρεια...Το άσπρο στήριγμα στηρίζει....ρεζέρβα ασφάλειες !!!!!

Το τροφοδοτικό

Οι πομποδέκτες Λήψης (κάτω) και εκπομπής (πάνω) 

Ο...Βέλγος !!!!

Μια...χειροτεχνία μου για να περάσουν τα καλώδια του ..Βέλγου προς τα ..μέσα,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ....Το μαύρο "σειρίτι"-προστατευτικό γύρω-γύρω,είναι...μόνωση καλωδίου κομμένο κατα μήκος!!!! Οι...τρίχες που φαίνονται είναι...δύο κομμάτια βουρτσάκι που μπαίνει στο κάτω μέρος...αλουμινόπορτας !!!!!


Οι ασφάλειες-ρεζέρβα

Η  ethernet  του συστήματος

Και τέλος οι δύο πομποδέκτες

Όταν άρχισα να δημοσιεύω τις πρώτες φωτογραφίες στο facebook πολλοί φίλοι μου ζητήσανε να ανεβάσω και κανένα βιντεάκι για πιο...ζωντανά ,ρε παιδί μου
Εδώ είναι και αυτό !!!
Απολαύστε το....

ΕΠΙΜΥΘΙΑ...
Το σύστημα λειτουργεί,εδώ και μια εβδομάδα από το σπίτι μου  στη Νάουσα με ,ας πω..καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.Να είναι καλά οι φίλοι ραδιοερασιτέχνες για τις αναφορές λήψης σε διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής γύρω...
Βελτιωνόμαστε...Κάθε μέρα και περισσότερο, για να φτάσουμε στο ...πρέπον αποτέλεσμα..Κατόπιν τούτου και μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας του από το Υπουργείο ...Θα ...Πάρει τα βουνά για να τεθεί στην υπηρεσία των φίλων ραδιοερασιτεχνών
Τα στοιχεία της (προσωρινής) λειτουργίας του είναι..
Συχνότητα .. 438.837,5 με shift -7,600 Μhz 
Διακριτικό κλήσης (προσωρινά βέβαια) SV2LLJ B
Συνδέεται αυτομάτως στον ref045  του δικτύου των επαναληπτών που ανέφερα πιο πάνω..Στο εγγύς μέλλον θα έχει την δυνατότητα να συνδέεται και σε όλα συστήματα ρηφλέκτορ REF,XRF και DCS κατ'επιλογήν...Είναι θέμα ..χρόνου πια....
Τέλος να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ   σε ΟΛΟΥΣ που βοήθησαν στην πραγμάτωση αυτού το project....
73 de SV2LLJ
Ioannis 


2 σχόλια: