Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

 A NEW DSTAR REPEATER IS BORN

  PART 3
..ας το πάρει το ποτάμι...

  Ηρθε η ώρα να σας αποκαλύψω το….μυστικό πρόγραμμα !!!
  ΟΛΕΣ, μα, ΟΛΕΣ οι κατασκευές γίνονται με βάση κάποιον υπολογιστή ,λάπτοπ ή και χρήση των μίνι υπολογιστών Raspberrydroid κλπ … ή ακόμα και αυτόνομες , όπως η κατασκευή του  ON8JL  του… Βέλγου !!
   ΛΟΙΠΟΝ….ΣΕ …ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ….
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗΣ DSTAR ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΑΜΠΛΕΤ…
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!
ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ….
ΑΡΑ…ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ !!! ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ !!!
   Το σκεπτικό είναι πολύ απλό… Τα σημερινά τάμπλετ έχουν επεξεργαστική ισχύ ,ίση ,ίσως και μεγαλύτερη των Desktop υπολογιστών και των  Laptop της τελευταίας πενταετίας… Το σύνηθες, πλέον ,είναι να έχουν  τετραπύρηνους επεξεργαστές  νέας τεχνολογίας με μνήμες κάπου στα 16 (!!) Gb και αποθηκευτικούς χώρους μέχρι περίπου στα 64 Gb …Τι να πει κανείς.. Η τεχνολογία ΕΧΕΙ…. ΞΕΦΥΓΕΙ  ΠΙΑ!!!...Πρίν πέντε χρόνια όποιος είχε… διπύρηνο λάπτοπ αισθανότανε… αστροναύτης από τις ταχύτητες !!!
   Από …οικονομική άποψη ,συμφέρει… Και να το εξηγήσω…
Ένας ¨Βέλγος¨ κοστίζει κάπου 350 ευρώ.. και τα υπόλοιπα δύο μηχανήματα, ντουπλέξερ, τροφοδοτικά κλπ γύρω στα 850 , όπως τα υπολόγισε ο Δημήτρης ο SV1EDZ  για την αντικατάσταση του κλεμμένου επαναλήπτη της Καστοριάς…
   Εμείς καταλήξαμε στην επιλογή του τάμπλετ της Toshiba  που μας κόστισε 129 ευρώ.
   Είναι αυτό εδώ…


   Η αρχική μου θέληση να χρησιμοποιήσω  κάποιο… Ανδροειδές τάμπλετ, ΔΕΝ είχε.. αίσιο τέλος !! Υπήρξε πολύ καλύτερη λύση…
   Πολύ σύντομα  ο Δημήτρης ο SV4LAD ( ..ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΟΣ σ’ αυτό το.. project μου εξήγησε τα .. πλεονεκτήματα της χρήσης των Windows  για αυτό που θέλω να κάνω… Αυτός ΕΧΕΙ ΗΔΗ κάτι τέτοιο στον Βόλο και προσφέρθηκε να βοηθήσει σε ΟΛΑ !!! (Αλλοίμονο !!! Την .. έβαψες Δημήτρη !!!)
   Έρευνα αγοράς και μάλιστα ΤΑΧΙΣΤΗ για την διαθεσιμότητα και τα χαρακτηριστικά της συσκευής  μας αποκάλυψε ΑΡΚΕΤΕΣ σ’ αυτήν την κατηγορία
Η Ταμπλέτα μας ,λοιπόν, έχει  Windows 8,1 είναι τετραπύρηνη και της έβαλα για αποθηκευτικό χώρο μία καρτα μνήμης SD 64 MB Kingston KAT 10 (!!) παρακαλώ…
Όλα καλά !! Κάναμε την εγκατάσταση των προγραμμάτων του και ο Δημήτρης ,όπως έγραψα στα …προηγούμενα επεισόδια, σετάρισε τα προγράμματα… ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΑ !!!    Τα προγράμματα ΔΕΝ έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε χώρο για να στηθούν και να τρέξουν.. Για τα υπόλοιπα αποθήκευση logs κλπ … αναλαμβάνει η  μνήμη που έβαλα η οποία είναι.. ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε σχέση με τις απαιτήσεις χώρου.. ΑΡΑ … είμαστε σε καλό δρόμο !!!
   Τα υπόλοιπα υλικά που χρειαζόμαστε  για την αρχική κατασκευή είναι 
Ένα USB to serial RS232 για το ΡΤΤ (και ένα κύκλωμα ΡΤΤ !!!)  και μια εξωτερική κάρτα ήχου ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Ένα USB hub τροφοδοτούμενο (για πολλούς λόγους και θα δείτε παρακάτω το γιατί…) και εξωτερικό πληκτρολόγιο και ποντίκι !!!
   USB Hub τροφοδοτούμενο είχα ένα περισσευούμενο με 4 υποδοχές… ΟΚ …
   USB to Serial είχα ένα (όμως δεν έκανε λόγω… παλαιότητας (!!!) και μου έδωσε ο Δημήτρης το δικό του…) … ΟΚ…
   USB εξωτερική κάρτα ήχου ΕΙΧΑ και μάλιστα δύο!!! Διαλέγουμε και παίρνουμε !!!..ΟΚ …
   Για PTT  είχα ένα σειριακό που είχα κάνει παλιά όταν πειραματιζόμουνα με ..SSTV!! KAI EKANE!!! …OK…
   Το πρόβλημα ήταν ΠΟΥ θα βρίσκαμε το Υ OTG καλώδιο που χρειαζόμασταν για την παράλληλη φόρτιση ΚΑΙ την ανταλλαγή data που χρειάζεται το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ…
Απλό καλώδιο ΜΟΝΟ OTG αγοράστηκε για τις δοκιμές και παραγγέλθηκε ένα από το ιντερνέτ, όπως το θέλαμε ή τουλάχιστον ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΑΜΕ !!
   Με ΕΝΑ ΣΥΝΟΘΛΕΥΜΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ,ΧΥΜΑ στον … πάγκο άρχισαν τα σεταρίσματα των προγραμμάτων όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω…


   Το αποτέλεσμα ,όμως, ΗΤΑΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ !!!
Η ποιότητα του ήχου ήταν (και ΕΙΝΑΙ) σε επίπεδα…Hi-Fi !!! Επίσης και η αποστολή και λήψη slow data..Τα  Data και DPRS…κανονικά!!
   Αλλά.. μόνο, όσο κρατούσε η μπαταρία !!! Για 4-5 ώρες… Ήμουνα στον Παράδεισο !!! Μετά… Έπρεπε να βγει εκτός για να επαναφορτιστεί.. Ένα καλό βγήκε από αυτή την …διακοπτόμενη λειτουργία, που ..μάθαμε ΠΟΣΗ αυτονομία έχει το υπολογιστικό σύστημα !!!
   Ο σκοπός είναι να έχουμε ΚΑΙ backup λειτουργία ΕΑΝ έχουμε διακοπή ρεύματος..
Το σύστημα λοιπόν ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ακόμα και χωρίς ρεύμα για περίπου 10 ώρες ,ίσως και περισσότερο(Θα το δοκιμάσουμε ΚΑΙ αυτό στην κατάλληλη στιγμή…) με τάση από μια.. μπαταρία φορτηγού που.. βρέθηκε στο σπίτι!!! Αυτή ,δε, θα είναι σε συνεχόμενη φόρτιση από φορτιστή 10 ΑΜΡ, 3 σταδίων που ΗΔΗ αγοράστηκε και περιμένει και αυτό την.. ενσωμάτωσή του στο σύστημα !!!


   Ουσιαστικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα τροφοδοτούνται από την δευτερεύουσα τάση των 13,8 βολτ και .. κατά περίπτωση με..  τριτεύοντα μετασχηματισμό-τροφοδοσία στα 5 βολτ !!! Πομποδέκτες στα 13,8.. Τάμπλετ και υπόλοιπα παρελκόμενα, στα 5 βολτ…
   Ανάγκη για.. ψύξη του συστήματος ΔΕΝ υπάρχει σοβαρή… Άρα ΜΟΝΟ ένας ανεμιστήρας θα μπει, ίσα για να λέμε ότι.. βάλαμε ανεμιστήρα.. Οι πομποδέκτες έχουν δικούς τους που νομίζω είναι αρκετοί για το έργο που θα αντιμετωπίσουν… Έτσι κι αλλιώς ΜΟΝΟ το 71 θα εκπέμπει και θα δουλεύει το βεντιλατέρ του… Γύρω στα 5-6 ΑΜΡ  ¨τραβάει¨… Το κύριο τροφοδοτικό των 20 ΑΜΡ Θα... τραγουδάει !!! ΚΑΙ ΕΧΕΙ και δικό του ,ενσωματωμένο .. βεντιλατέρ !! Το δευτερεύον των 10 ΑΜΡ για την φόρτιση της μπαταρίας έχει ΚΑΙ αυτό δικό του επίσης !!!
   Το τμήμα RF..αποτελείται, όπως έχω ξαναγράψει, από δύο πομποδέκτες της Kenwood.. Το 71 για την εκπομπή και το παλιότερο V7 (αυτό με την μπλε οθόνη) για την λήψη... Επιλέχτηκαν αυτά επειδή μας άφησαν άριστες, μπορώ να πω, εντυπώσεις και επιδόσεις από προηγούμενες αντίστοιχες κατασκευές επαναληπτών Dstar.. Τα δυό τους.. πήγαν  και βρήκαν τον.. κουμπάρο τους το duplexer (!!)  στο εργαστήριο του Παναγιώτη του  SV2HNN στην Θεσσαλονίκη για τα.. περαιτέρω !!!
   Έλεγχος και επιδιόρθωση τυχόν βλαβών και ΕΠΑΚΡΙΒΗΣ  συντονισμός του κέντρου των συχνοτήτων λήψης-εκπομπής.. Βλέπετε το Dstar ΔΕΝ συγχωρεί.. μικροαποκλίσεις !!! Και… ΠΑΝΤΡΕΜΑ των ΔΥΟ ΕΙΣ..ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ !!! Όπως λέει και το Ευαγγέλιο !!! Συντονισμός ΚΑΙ με το ντουπλέξερ για να πάρουμε το ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, με τις ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΗΜΑΤΟΣ εκπομπής και ΚΥΡΙΩΣ της λήψης… Μέχρι σήμερα που πήγα στου Πάνου την..Εκκλησία (!!) και …έψαλλα(!!) στον γάμο (!!) ΟΛΑ πήγαν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ…          Τα..όργανα.. παίζανε στα 12 db (πάρα πολύ καλά!!) στα 13 για να καταλάβετε… κόβεται το σήμα στον αναλυτή !!!Πάρα πολύ καλός διαχωρισμός, εκπομπής- λήψης.. ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΑΡΙΣΜΑ !!!ΑΚΡΙΒΩΣ 438.687,5 και η λήψη 431.087,5 !!! ΤΕΛΕΙΑ !!!
   Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στα… Βαφτίσια, όπως καταλαβαίνετε ε;
Από βδομάδα θα μπούνε και στο… σπίτι τους (το ..κουτί της κατασκευής!!) Το οποίο είναι ΗΔΗ στην Νάουσα και είναι ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ !!!


   Ο λόγος που επιλέχθηκε ΤΟΣΟ μεγάλο κουτί είναι διότι… ΟΛΑ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΆΥΤΟ ΜΕΣΑ (εκτός από την μπαταρία φυσικά !!)
Έχετε υπομονή και σας υπόσχομαι ότι θα είστε οι ΠΡΩΤΟΙ που θα δείτε την κατασκευή μας να… κατασκευάζεται… Με Βίντεο και φωτογραφίες..
  Προς το παρόν απολαύστε τις (πρόχειρες) φωτογραφίες …
   Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΣ ΠΑΤΕΝΤΑ το Σαββάτο 7 του Φλεβάρη, ΘΑ …ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, Θεού Θέλοντος και καιρού επιτρέποντος… Όσοι.. Πιστοί προσέλθετε !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου